Het afmeren en ontmeren van schepen vereist niet alleen veel voorzichtigheid maar ook nauwkeurigheid. In dit artikel behandelen we het vergemakkelijken van dit proces met behulp van afstandslasers die een synoniem zijn van nauwkeurigheid.

Wat is aanmeren?

Schepen hebben net zoals we bij de personenauto’s kennen de zogeheten bijzondere verrichtingen. Dit bestaat uit manoeuvres anders dan het vooruit varen. In het bijzonder staan we stil bij het aanmeren. Dit is het gecontroleerd voortvaren van het schip richting een standplaats in de haven tot het punt dat deze wordt vastgemaakt.

Gedurende deze manoeuvre is het uitermate belangrijk dat iedere beweging van het schip constant gemonitord wordt: hoeveel uitwijkruimte is er? Wat is de afstand tot de kade? Is er een ander schip te dichtbij?

Met behulp van een afstandslaser kan dit betrouwbaar, met hoge precisie en over grotere afstanden dan conventionele sensoroplossingen.

Waarom aanmeersystemen met afstandslasers?

Snel

Hoe vaak een sensor achter elkaar kan schakelen is een belangrijk punt: hoe hoger de frequentie hoe beter. Als de sensor – hoe precies deze ook is – om de 30 seconden een afstandsmeting registreert, kan dat te laat zijn. De rest van de systemen op het schip weten pas iedere 30 seconden wat er aan de hand is. Ook dit is onacceptabel voor een betrouwbare en vooral werkende oplossing voor het aanmeren. Afstandslasers bieden een meetfrequentie tot wel 40 kHz (40.000 metingen per seconde!).

Groot meetbereik

Bij het aanmeren is het van belang een goed overzicht te bewaren over een zo groot mogelijk gebied. Hoe eerder het schip wordt gedetecteerd des te eerder de manoeuvrering gecontroleerd kan beginnen. Bovendien hebben andere technologieën zoals ultrasoon en elektromagnetische inductie een zodanig beperkt meetbereik dat het schip of de kade te laat gedetecteerd worden. Afstandslasers meten tot wel 1200 meter!

Robuust

In de meeste marine-toepassingen, zowel offshore als onshore, zijn het weer en andere omgevingsinvloeden niet weg te denken. Dit zijn realistische risico’s met een significante impact. Zo kan een hevige regenbui de interne werking van de sensor saboteren als deze een lage (of zelfs geen) waterbestendigheid heeft. Hetzelfde geldt voor zee- en oceaanwateren. Op schepen kunnen hitte en impact ook een gevaar zijn voor het standhouden van de sensortoepassing. Hiervoor kunnen afstandslasers uitgerust met speciale explosiebestendige behuizingen (ATEX), die letterlijk tegen een stootje kunnen.

Hoge precisie

Een meter of slechts een paar centimeter kan het verschil maken in succesvol aanmeren. De resolutie van een sensor geeft simpel gezegd aan wat de kleinste wijziging is die een sensor kan waarnemen. Er zijn sensoren die pas bij een verschuiving van een halve meter schakelen. Voor deze toepassing zou dit betekenen dat de besturing van het schip er te laat achter komt wat de relatieve positie tot de kade is en of er een aanvaring heeft plaatsgevonden of niet. Met een afstandslaser kan tot millimeters precies worden bepaald wat de afstand tot de kade is.

Betrouwbare afstandslasers die de klus kunnen klaren

Hieronder hebben we een selectie uit ons assortiment van afstandslasers die het verschil kunnen maken bij het aanmeren. De lasersensoren beschikken over verschillende meetbereiken, schakelfrequenties en ondersteunde interfaces. Er is voor iedere toepassing een oplossing te vinden.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Productspecialist

Inhoudsopgave

Gerelateerde applicaties

Gerelateerde productcategorieën