Baankant detectie, ook wel ‘web edge guiding’, ‘kantsturing’ of ‘baankantsturing’ genoemd, is het positioneren van de baanloop. We behandelen een aantal applicatievoorbeelden en welke oplossingen wij hierin bieden.

Baankant detectie, ook wel ‘web edge guiding’, ‘kantsturing’ of ‘baankantsturing’ genoemd, is het positioneren van de baanloop in processen met folies, papier, metalen sheets of textiel. Bij het verlopen van deze materialen tussen de vorksensor, stuurt de machinebesturing de (servo) motoren aan, of veranderd de hoek van de sturende as of rol, om zodoende de loop van het materiaal weer in de goede positie te krijgen. Binnen een productieproces zorgen deze sensoren ervoor dat:

 • het materiaal niet beschadigd omdat het zijdelings van de rol afloopt
 • er minder stilstand van het productieproces ontstaat door interventies en dus een hoger rendement van de productielijn.
 • er minder snijafval is omdat het materiaal over de hele breedte te gebruiken is.
 • de snijpositie van materialen in X- richting nauwkeuriger is en materialen kunnen voldoen aan de gewenste toleranties in afmetingen.

Binnen het industrie 4.0 concept wordt kantsturing ingezet voor preventief en uiteindelijk voorspellend onderhoud (predictive maintenance). Zo is op basis van de data uit de sensor over langere tijd bijvoorbeeld een verschil in lineariteit waarneembaar, wat kan duiden op slijtage van onderdelen.

Baankantdetectie kan gedaan worden op diverse materialen, van dik tot flinterdun, op hoge en lage snelheid en van transparant tot massief. Voorbeelden van te detecteren materialen zijn papier, karton, plastic, transparante folies, metalen sheets, textiel, loopbanden, etc. Kantsturing wordt gedaan door middel van sensoren die gebruik maken van licht of ultrasoon geluid.

Baankant detectie met ultrasoon geluid

Het materiaal wordt gedetecteerd door een vorkvormige ultrasoon sensor. Zender en ontvanger worden tegenover elkaar geplaatst en het materiaal dat zich tussen de vork begeeft dempt een deel van het uitgezonden geluid. De sensor stuurt vervolgens een IO-Link, trigger, 4-20 mA of 0-10 V signaal uit. Op basis van dit signaal kan de baanloop bijgestuurd worden. Productiefouten, verlies en stilstand worden hiermee voorkomen. Door de hoge reactiesnelheid van de ultrasoon sensor kan het worden gebruikt op materiaal dat op zeer hoge snelheid passeert. Ultrasoon signaal is uitermate geschikt voor objecten zoals folies, transparante materialen en papier door de onvatbaarheid voor reflectie en transparantie.

bks3-wit.jpg

Baankantdetectie met lichtschermen

Baankant detectie kan ook uitgevoerd worden met lichtschermen of laser lichtgordijnen. Dit wordt vaak gedaan wanneer het luchtig materiaal betreft zoals textiel, geweven of niet-geweven materiaal, tapijt, etc. Hierin wordt hetzelfde principe als met ultrasoon geluid gebruikt; zender en ontvanger worden tegenover elkaar geplaatst en wanneer het signaal afwijkt wordt de baanloop bijgestuurd.

Applicatievoorbeelden

Er zijn verschillende situaties waarin kantsturing toegepast kan worden. Web guiding wordt voornamelijk gebruikt voor ‘continuous feed’ applicaties. Op deze manier worden veel voorkomende fouten in het productieproces voorkomen, zoals:

 • Misplaatste lagen van materiaal op de rol;
 • Kreuken in materialen door scheve aanvoer;
 • Scheuren in materialen door het scheef lopen van de aanvoer;
 • Productiefouten zoals misplaatste sluitingen.
 • Daarnaast voorkomt het additionele handling, zoals het recht snijden van de rol.

Edge guiding wordt voornamelijk gebruikt om een materiaal te positioneren. Hierdoor borgt u dat het materiaal altijd op dezelfde plek ligt. Dit kan zowel voor losse producten als ‘continuous feed’ applicaties.

Onze sensoroplossingen

Om u te voorzien van de beste sensoroplossing in baankantsturing en een zo efficiënt mogelijk proces te realiseren bieden wij u de volgende mogelijkheden.

De bks en bks+ sensoren van microsonic zijn vormgegeven in een robuuste metalen vorkbehuizing. Hiermee wordt de baankant contactloos gedetecteerd voor regulering van het baanpad. De kantsturing sensoren van microsonic hebben een meetbereik van 6, 12 of 40 mm en behalen een maximale resolutie van 0,01 mm. De sensoren zijn voorzien van een analoge 4-20 mA en 0-10 V uitgang. De nieuwe bks+ serie ondersteunt ook de nieuwe industriële standaard IO-Link. Deze is voorzien van een digitale web-break uitgang.

Het ‘SS02’ lichtscherm van Telco Sensors is een metend lichtscherm welke ingezet kan worden voor het reguleren van een baankant. De metende lichtschermen van Telco Sensors hebben een bereik van 10 meter en een profielhoogte van bijna 2,5 meter. De lichtschermen zijn voorzien van een stekkeraansluiting, een voeding van 18 – 30 Vdc en een aluminium behuizing van 33 x 36 mm (l x b). Verder is er aanvullende PC software voor het configureren en monitoren van de lichtschermen. Deze lichtschermen zijn ideaal in stoffige/robuuste omgevingen, zoals bij het verwerken van tapijt.

De lasergordijnen zijn digitale micrometers welke gebruikt kunnen worden voor baankantsturing. Door onderbreking van (een deel van) dit licht kan de positie van het object zeer nauwkeurig bepaald worden. Onze lasergordijnen zijn beschikbaar in vorkbehuizing of losse zender/ontvanger met een gordijnhoogte van maximaal 100 mm. De modellen met een losse zender en ontvanger zijn maximaal 2 meter uit elkaar te plaatsen.

Deze oplossing wordt vaak gebruikt bij een hoge nauwkeurigheid of specifiek materiaal zoals de eerder benoemde luchtige materialen (textiel, geweven en niet-geweven materialen, etc.).

Het verschil van Sensor Partners

 • Kennis van producten, instellingen en applicaties.
 • Betrouwbare producten zorgen voor een kosteneffectieve oplossing voor het betrouwbaar bepalen van de positie vanaf de baankant.
 • Onze oplossingen zijn makkelijk te integreren in systemen, dus een minimale downtime tijdens onderhoud.
 • High-frequency oplossingen zijn geschikt voor snelle detectietoepassingen.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.