Ben je benieuwd hoe je met behulp van een laserprojector tijd en geld bespaart? Lees dan verder. In dit artikel lees je hoe een laserprojector werkt, waar je het voor kunt gebruiken en wat de voordelen daarvan zijn.

Wat is een industriële laserprojector?

Een industriële laserprojector helpt je met het besparen van tijd en materiaal tijdens een productie- of assemblageproces. Het visuele hulpmiddel wordt in vele industrieën gebruikt om (nauwkeurigheid)fouten te voorkomen  in positionering en uitlijning. Door de ongeëvenaarde precisie van de gebruikte lasertechnologie (met een nauwkeurigheid van 0,1 millimeter per meter!) is de laserprojector ook uitermate geschikt voor kwaliteitscontroles. Denk hierbij aan het controleren van lasnaden of de radius van een gebogen voorwerp.

De projectie voor positionering laat je precies zien waar bijvoorbeeld materiaal aangebracht dient te worden of welk gereedschap je waar moet gebruiken. Ook kan de projector meerdere projecties in een vooraf bepaalde volgorde projecteren. Hierdoor weet je welke stappen al doorlopen zijn en of deze juist zijn uitgevoerd. Doordat de foutmarge vermindert, bespaar je tijd, materiaal en dus ook geld.

Hoe werkt een laserprojector?

De laserprojector maakt gebruik van een laser en spiegels om hoogwaardige projecties te verzorgen. Door met deze spiegels op een hoge frequentie precieze roterende bewegingen te maken, worden er een of meerdere lijnen/vormen geprojecteerd met laserlicht.

Dit kunnen simpele lijnen en cirkels zijn in 2D-projectie, maar ook speciale 3D-projecties zijn mogelijk. Na het inladen van je tekeningen projecteert de laserprojector het gewenste patroon op de beoogde oppervlakte. Je kunt de projector ook aan een PLC koppelen en vanuit daar de opdrachten voor projectie versturen.

Om terug te komen op de laser in de laserprojector; dit is een diode die een laserlicht produceert met een laserklasse van 2M of 3R (lees hier meer over laserveiligheid en laserklassen). In de klasse 2M is het laserlicht (oog)veilig door de snelheid waarmee de mens de ogen sluit bij een blootstelling aan laserlicht. Bij de 3R-klasse wordt directe instraling in de ogen als gevaarlijk beschouwd. Voor reflecties onder normale omstandigheden geldt dit echter niet. De ingebouwde beveiliging zorgt er daarom voor dat gebruikers en anderen in de buurt van de laserprojector niet recht in de laser kunnen kijken.

Waar wordt de laserprojector toegepast?

De laserprojector heeft een meerwaarde in uiteenlopende industrieën. Om je een idee te geven van wat deze meerwaarde kan zijn, volgen hieronder een aantal voorbeelden. Staat jouw industrie er niet bij? Neem gerust contact met ons op, want we vertellen je graag wat een laserprojector voor jou kan betekenen!

Textielindustrie

Naaien, borduren, snijden of knippen van stoffen gaat makkelijker, sneller én beter met een laserprojector.

Voorbeeld: het snijden van patronen van leer met een cutter, kan in tegenstelling tot andere stoffen niet automatisch worden genest. Dit komt doordat leer een natuurlijk product is en meestal gebreken vertoont. Bijvoorbeeld een litteken wat het dier heeft opgelopen tijdens zijn leven, maar ook een muggenbult kan al oneffenheid veroorzaken.  Voor een optimale materiaalopbrengst tonen een of meerdere laserprojectoren de patronen op de leren huiden. Wanneer een defect/oneffenheid op een patroon valt, wordt het stuk van tevoren naar een “defectvrije” zone geplaatst en gebruikt de cutter zijn nieuwe coördinaten. Op deze manier wordt altijd het maximale rendement gehaald uit een stuk leer.

Productie van trappen

Trappen maken met een laserprojector bespaart materiaal en tijd. Dit komt omdat de te frezen traptreden optimaal zijn afgestemd op de houtnerf met behulp van de laserprojectie en de speciale software.

Voorbeeld: Met behulp van de laserprojector kunnen naast de uitsparingen ook de vacuümzuigers juist worden gepositioneerd ten opzichte van het traptouw. Hierdoor wordt schade aan de vacuümzuigers tijdens het frezen voorkomen.

Laserprojectie in de metaalindustrie

In de metaalindustrie komt de laserprojector goed tot zijn recht. Het bespaart veel tijd en vermindert de foutmarge waardoor de productkwaliteit stijgt.

Voorbeeld:

De laserprojector geeft een of meerdere posities aan waar stukken metaal aan elkaar gelast moeten worden. Door de duidelijke weergave en de nauwkeurigheid van de projectie hoeven de stukken metaal alleen nog op de juiste positie te worden geplaatst voordat men gaat lassen. Doordat de projecties op de juiste schaal worden weergegeven, is het niet meer nodig om voor- en achteraf na te meten of de stukken metaal wel op de juiste positie zijn gelast.

Laserprojectie in de houtindustrie

In de houtindustrie is laserlicht uitermate geschikt voor toepassingen waarin bijvoorbeeld werkmaterialen uitgelijnd moeten worden met zaaglijnen, draadfrezen of boorpunten. Laserprojecties geven snelle en nauwkeurige resultaten, zelfs met lijm- en nagelbinders.

Voorbeeld:

In het geval van dakspanten creëert de laserprojector een projectie van de ontwerpbestanden in de juiste schaal en projecteert deze op het te bewerken oppervlak. Het projecteert de precieze posities van de persblokken, de spijkerplaten en de houten planken.

Welke laserprojector heb ik nodig voor mijn toepassing?

De belangrijkste factoren die bepalen welke laserprojector voldoet in een toepassing zijn:

  • Montagehoogte
  • Projectiegrootte
  • Vorm van de projectie
  • Ondergrond van de projectie

Daarnaast bezitten onze laserprojectoren nog speciale functies om zo goed mogelijk te functioneren in het toepassingsgebied waarvoor ze zijn ontworpen. Hierdoor is geen uitdaging te groot voor ze. In de tabel hieronder vind je de factoren en functies per type laserprojector. Je kunt ons ook altijd benaderen voor een persoonlijk advies, welke van deze toppers voor jou het beste is.

Z-Laser SerieOptisch vermogenProjectiekleurOpeningshoekProjectiegrootteProjectievormLaserklasseExtra’sGebruikt bij:
ZKV5 of 15 mWRood of groen15 – 70°Ø 500 – 5.600 mmCirkel (2D)2MIP65 beschermingsklasseProductie van ronde objecten zoals kabelhaspels, vaten, etc.
Correcte positionering van ronde objecten zoals haspels, buizen, vaten, etc.
ZLP 2 7 mW
14 mW
Geel, groen, rood60° of 80°60° x 60° of 80° x 80°Veelhoeken (2D, 3D, CAD)2M of 3RActieve koeling Passieve koeling IP65 beschermingsklasse
RJ45 aansluiting
Precieze afwerking van materialen zoals koolstofvezel.
Productiehulp bij complexe en grote projecten in automotive, aerospace en composietindustrieën zoals de productie van rotorbladen van windmolens of treincoupés;
ZLP 15 mWGroen60°60° x 60°Veelhoeken (2D, 3D, CAD)2MPassieve koeling IP54 beschermingsklasse RJ45 aansluitingVisuele begeleiding voor werknemers in stapsgewijze industriële processen;
Precieze productie van verfijnde onderdelen die gemaakt worden van verschillende materialen;
Montageassistentie van onderdelen zoals een spoiler op halffabricaten zoals een auto;
LP-HFD 27 mW
14 mW
28 mW
Rood of groen60° of 80°60° x 60° of
80° x 80°
Veelhoeken (2D, 3D, CAD) 2M of 3RGeoptimaliseerd voor 3D-objecten Waterkoeling (voor gebruik in 60°C) RS232 en Ethernet interface IP65 beschermingsklasseUitlijning van snijlocaties op verschillende materialen
Positionering van onderdelen zoals schroefplaten in outen constructies;
Kwaliteitsinspectie van vormspecifieke onderdelen

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Productspecialist

Inhoudsopgave

Gerelateerde productcategorieën