Chemische stoffen kunnen funest zijn voor je sensoren. Corrosie is een van de risico’s. Hoe kun je je sensoren en productieproces hiertegen beschermen? Maak gebruik van sensoren met een chemische bestendigheid!

De maakindustrie werkt dagelijks met allerlei chemische stoffen. Industriële toepassingen met de aanwezigheid van chemicaliën vereisen extra aandacht. Doorsnee sensoren kunnen onvoldoende beschermd zijn voor gebruik met deze stoffen. Maar in dit soort toepassingen kan het gebruik van sensoren essentieel zijn. In dat geval komen chemisch bestendige sensoren om de hoek kijken.

In dit artikel behandelen we een aantal sensoren die uitgerust zijn met een chemische bestendigheid.

LET OP! Per toepassing en situatie kan de chemische reactie maar ook functionaliteit van de sensoren (en aanverwanten) verschillend zijn. Daarom raden wij ten alle tijden aan niets te ondernemen zonder de supervisie en raad van een gekwalificeerd bevoegde.

Sensoren met een chemische bestendigheid

Sensoren, maar ook alle aanverwanten moeten zorgvuldig gekozen voor juist gebruik. Dat betekent dat er gekeken wordt naar sensoren, kabels en accessoires. De chemicaliën kunnen hier namelijk een corroderend effect hebben. Om sensoren werkbaar te maken tegen chemische stoffen worden deze uitgerust met speciale behuizingen en materialen. Neem een kijkje bij de onderstaande sensoren met chemische bestendigheid:

Ultrasoon sensoren in RVS behuizing

microsonic heeft een aantal series specifiek voor toepassing in omgevingen die rijk zijn aan (corrosieve) chemicaliën. Zo is er de crm+ een aangepaste versie van de mic+ met RVS behuizing en teflon film over de transducer. De pico+TF is een aangepaste versie van de reguliere pico+, ook deze heeft een andere behuizing maar van kunststof en dezelfde teflon film over de transducer. Verder is er de hps+ serie welke naast chemische bestendigheid ook met een speciale drukbestendigheid is uitgerust waardoor het betrouwbaar meten in een tank met veranderende (lucht)druk mogelijk is. Lees er hier meer over.

De hps-340 van microsonic is een ultrasoon sensor met chemische bestendigheid

Inductieve naderingsschakelaars in RVS 316 behuizing

De FullMetal serie van MicroDetectors voor chemische bestendigheid en bestendigheid voor sensoren in druk

Inductieve naderingsschakelaars uit de FME/FMM/FMK/FMT series van Micro Detectors zijn er in volledig metalen behuizing (RVS 316L) waardoor een verhoogde chemische bestendigheid wordt gerealiseerd. Aanvullend hierop hebben deze sensoren een schokbestendigheid en IP68/IP69K dichtingsgraad.

Laser afstandssensoren in Ex d behuizing

De laser afstandssensoren uit de LAM series worden voorzien van een ATEX-conforme Ex d behuizing van 316L RVS. Deze is niet alleen corrosiebestendig tot in zekere mate (zie de tabel onder in dit artikel) maar voorkomt dat de laser een ontstekingsbron vormt in een omgeving met explosiegevaar door de aanwezigheid van gas en stof in de atmosfeer.

Fotocellen in verschillende kunststoffen en roestvrijstalen behuizingen

De fotocellen uit de SM9000 series van Telco Sensors zijn eveneens voorzien van een 316 RVS behuizing waardoor deze gebruikt kunnen worden in omgevingen met een grotere uitdaging door de aanwezigheid van chemische stoffen. Overige fotocellen zijn voorzien van een behuizing gemaakt van verschillende soorten kunststoffen met verschillende chemische bestendigheden die in onderstaande tabel worden toegelicht.

Componenten machineveiligheid in verschillende behuizingen

Trapped key interlocks van Haake Technik verzorgen een mechanische beveiliging die gemaakt is van AISI 316 RVS. De overige veiligheidscomponenten zoals veiligheidsbumpers en -lijsten zijn, op aanvraag, uitvoerbaar voor uw toepassing!

Machineveiligheid Key for Haake HST Trapped Key Interlock Systems

Aansluitkabels met chemische bestendigheid

Kabel voor aansluittechniek van TPE materiaal

Kabels zijn er in verschillende vormen, maten, aansluitingen en materialen. Zo zijn er soorten kabels van PUR (polyurethaan) en TPE (thermoplastisch elastomeer) die ieder een eigen chemische bestendigheid hebben. 

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Inhoudsopgave

Gerelateerde applicaties