Een uitleg over sensoren met een chemische bestendigheid en de verschillende gebruikte chemische stoffen die een impact kunnen hebben op je sensoren.

Verschillende industrieën kennen een grote verscheidenheid aan chemicaliën waarmee dagelijks gewerkt wordt. Voor toepassing in deze industrieën kunnen de standaard versies van sensoren onvoldoende uitgerust zijn om naar behoren te (blijven) functioneren. Wanneer het gebruik van sensoren toch noodzakelijk is, is het belangrijk om te weten of deze compatibel zijn met de in de omgeving aanwezige stoffen. In dit artikel bespreken we een aantal veel voorkomende chemische stoffen bij industrieel gebruik. Vervolgens worden de verschillende chemisch resistente sensoren uitgelicht en tot slot wordt er stilgestaan bij de chemische compatibiliteit van veel gebruikte materialen in sensoren maar ook accessoires zoals kabels, behuizingen en montagebeugels.

LET OP! Per toepassing en situatie kan de chemische reactie maar ook functionaliteit van de sensoren (en aanverwanten) verschillend zijn. Daarom raden wij ten alle tijden aan niets te ondernemen zonder de supervisie en raad van een gekwalificeerd bevoegde.

Chemische stoffen en de toepassingen ervan

In de maakindustrie worden veel verschillende chemicaliën gebruikt voor de productie of verwerking van verschillende producten en materialen. Hieronder volgen een aantal met daarbij hun gebruiksdoelen.

Fosforzuur

Dient als reinigingsmiddel en component in verschillende medicatie en voedingsmiddelen. Verder dient het voor roestverwijdering, als smaakstof in koolzuurhoudende dranken en de productie van cosmetica en pijnstillers.

Potas

Veelgevraagd alternatief voor mest, door minder bijwerkingen. Het komt ook voor in aluminiumrecycling, het smelten van ijs en sneeuw, het verzachten van water en de productie van dierenvoer, zeep en cement.

Sodiumcarbonaat

Dient voor de productie en verwerking van glas en glazen producten. Verder verstevigt het funderingen.

Zwavelzuur

Komt voor in bijna alle industrieën en wordt gebruikt in: mestproductie, de verrijking van petroleum en de reiniging van metalen.

Ethyleen

Gebruikt in de productie van ethylalcohol, plastic tassen, maar ook het rijpen van groene vruchten in de tuinbouw.

Sodiumsilicaat

Het wordt gebruikt in de metaalverwerkende industrie maar ook de verwerking en productie van glas. Metalen worden gerepareerd, en sodiumsilicaat is gebruikt in fitting paste als opvullingsmateriaal. Tot slot wordt het in de conservering van verse eieren gebruikt.

Ureum

Wordt gebruikt als mest, maar ook een explosief in de mijnbouw. Verder is ureum een bestanddeel van: dierenvoer, sigaretten en cosmetica. Tot slot in medicijnen voor mens en dier.

Aluminiumsulfaat

Aluminiumsulfaat dient als waterreiniger in waterzuiveringsinstallaties. In de textielindustrie wordt het toegepast als verf en opdrukken. Tot slot dient het voor bodemverrijking.

Natronloog

Ook wel natriumoxide, wordt gebruikt in veel industrieën:de productie van zeep, katoenbewerking en het reinigen van fossiele brandstoffen.

Ammoniumnitraat

Gebruikt in mest maar komt minder vaak voor door de nadelige bijkomende effecten op o.a. het milieu.

Titaniumdioxide

Gebruikt als wit pigment in de verf- en kledingindustrie. Verder komt het voor in keramiek en kristal, maar ook voor de conversie van zonne-energie in zonnepanelen.

Chemisch bestendige sensoren

Zowel sensoren als kabels dienen zorgvuldig te worden geselecteerd bij het gebruik in omgevingen waar men werkt met chemicaliën die corroderend kunnen werken op het materiaal. Er zijn een aantal veel voorkomende materialen die gebruikt worden voor de productie van een sensor. Speciale uitvoeringen die over een verhoogde chemische bestendigheid beschikken zijn uitgerust met speciale behuizingen. Hieronder zullen we een aantal sensoren toelichten en welke opties deze bieden in chemische resistentie.

Ultrasoon sensoren in RVS behuizing

microsonic heeft een aantal series specifiek voor toepassing in omgevingen die rijk zijn aan (corrosieve) chemicaliën. Zo is er de crm+ een aangepaste versie van de mic+ met RVS behuizing en teflon film over de transducer. De pico+TF is een aangepaste versie van de reguliere pico+, ook deze heeft een andere behuizing maar van kunststof en dezelfde teflon film over de transducer. Verder is er de hps+ serie welke naast chemische bestendigheid ook met een speciale drukbestendigheid is uitgerust waardoor het betrouwbaar meten in een tank met veranderende (lucht)druk mogelijk is. Lees er hier meer over.

Inductieve naderingsschakelaars in RVS 316 behuizing

De FullMetal serie van MicroDetectors voor chemische bestendigheid en bestendigheid voor sensoren in druk

Inductieve naderingsschakelaars uit de FME/FMM/FMK/FMT series van Micro Detectors zijn er in volledig metalen behuizing (RVS 316L) waardoor een verhoogde chemische bestendigheid wordt gerealiseerd. Aanvullend hierop hebben deze sensoren een schokbestendigheid en IP68/IP69K dichtingsgraad.

Laser afstandssensoren in Ex d behuizing

De laser afstandssensoren uit de LAM series worden voorzien van een ATEX-conforme Ex d behuizing van 316L RVS. Deze is niet alleen corrosiebestendig tot in zekere mate (zie de tabel onder in dit artikel) maar voorkomt dat de laser een ontstekingsbron vormt in een omgeving met explosiegevaar door de aanwezigheid van gas en stof in de atmosfeer.

Fotocellen in verschillende kunststoffen en roestvrijstalen behuizingen

De fotocellen uit de SM9000 series van Telco Sensors zijn eveneens voorzien van een 316 RVS behuizing waardoor deze gebruikt kunnen worden in omgevingen met een grotere uitdaging door de aanwezigheid van chemische stoffen. Overige fotocellen zijn voorzien van een behuizing gemaakt van verschillende soorten kunststoffen met verschillende chemische bestendigheden die in onderstaande tabel worden toegelicht.

Componenten machineveiligheid in verschillende behuizingen

Trapped key interlocks van Haake Technik verzorgen een mechanische beveiliging die gemaakt is van AISI 316 RVS. De overige veiligheidscomponenten zoals veiligheidsbumpers en -lijsten zijn, op aanvraag, uitvoerbaar voor uw toepassing!

Key for Haake HST Trapped Key Interlock Systems

Chemische compatibiliteit van verschillende materialen

Onder “materialen” verstaan wij niet alleen deze van de sensor behuizingen maar ook dat van de kabels en montagebeugels. In de tabel hieronder zijn een aantal van deze materialen tegenover een aantal chemische stoffen geplaatst. U kunt dan aflezen of het materiaal gebruikt kan worden met specifieke industriële chemicaliën.

LET OP! De beoordelingen in deze tabel zijn slechts indicatief en voor informatiedoeleinden. Deze mogen absoluut niet worden geïnterpreteerd als gebruiksvoorschrift. Met deze reden raden we aan altijd contact op te nemen met een van onze experts!

Fosforzuur (>40%) Potas Sodiumcarbonaat Zwavelzuur(<10% – ongeconcentreerd) Ethyleen Sodiumsilicaat Ureum Aluminiumsulfaat Natronloog (20%) Ammoniumnitraat Titaniumdioxide
RVS AISI 304 X + X ? + + ?
RVS AISI 316 X + + + ? + + 48 48 + ?
RVS AISI 316L X + + + ? + + 48 48 + +
Aluminium X X X X ? + X ?
PUR – Polyurethaan X + X ? X ?
PVC – Polyvinylchloride + + 48 + X 48 X 48 + 48 48
TPE – Thermoplastisch elastomeer X X X ? ?
SAN – Acrylonitril styreenacrylaat + + + + ? ? + + + + ?
ABS – Acrylonitril-butadieen-styreen + + + + ? ? + + + + ?
PPO – Polyfenyleenoxide + + + + ? 22 + + + + ?
PC – Polycarbonaat + X 48 22 ? ? X + 48 ? ?
PA 6 – Polyamide 6 X + X ? + + + 22 + ?
PA – Polyamide 66 X + X ? + + + 22 + ?

Legenda

x = niet compatibel
+ = compatibel
– = beperkte compatibiliteit/minimale corrosie
22 = compatibel, maar tot 22°C
48 = compatibel, maar tot 48°C
? = niet bekend

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.