De verschillende optieken die gebruikt kunnen worden met de SPECTRO kleursensoren.

SPECTRO kleursensoren van Sensor Instruments meten de kleur van de oppervlakte van een object en vergelijken deze met een ingeleerde referentiewaarde. Binnen een vrij instelbare tolerantie wordt de kleur herkent en een digitale uitgang geactiveerd. De SPECTRO kleursensoren zijn beschikbaar met verschillende optieksoorten en geïntegreerde verlichtingen. De keuze wordt gemaakt op basis van de applicatie en het materiaal dat dient te worden herkend. Lees hieronder meer over de beschikbare optieken en wanneer deze worden ingezet.

COF – Confocale optiek

Kleurdetectie van kleine objecten

FCL – Helder en gefocusseerd licht

High-speed kleurdetectie op grote afstand

SPECTRO’s met COF optieken projecteren een witte lichtspot met een diameter van 1 tot 8 mm of een afmeting van 4 x 0,7 mm op het detecteren object. De optiek van de zender is in het midden van de optiek van de ontvanger geplaatst. Naast het feit dat dit ruimte bespaart, levert het ook een uiterst nauwkeurige en snelle detectie op van kleine objecten, zoals kleurmarkeringen of draden. Zelfs vanaf een grote afstand. Denk aan de inspectie van markeringen op een verpakking in de grafische industrie voordat deze verder wordt bewerkt.

De FCL SPECTRO’s maken het mogelijk om kleuren te detecteren op grotere afstanden. Afhankelijk van de uitvoering van de SPECTRO en het soort object kunnen afstanden tot op 500 mm worden gerealiseerd. De sensor wordt vooral gebruikt wanneer er onderscheid moet worden gemaakt tussen glanzende en niet-glanzende objecten met dezelfde kleur, bijvoorbeeld om te bepalen of een object, zoals een verpakking met flessen mineraalwater, voorzien is van een transparante folie of niet.

DIL – Diffuus licht

Kleurdetectie van oppervlaktes met een structuur

DIF – Diffuus licht

Reductie van glanseffect door het gebruik van diffuus licht

Voor conventionele kleurensensoren levert een oppervlakte met een structuur problemen op, omdat de structuur fluctuaties veroorzaakt in de glansgraad. Door een fluctuerende glansgraad wordt de kleur soms intensiever of juist minder intensief herkend. SPECTRO’s met DIL optieken zorgen voor een significante glansreductie door diffuse verlichting. Door het grote werkbereik van deze sensoren wordt zelfs bij structurele afstandsfluctuaties een betrouwbare meting gerealiseerd en kunnen de kleinste kleurverschillen worden herkend. Denk aan het bepalen van de mate van rijpheid van bloemen in de tuinbouw, deze bloemen hebben verschillende kleurovergangen maar ook een oppervlakte met structurele veranderingen.

De kleurendetectie sensor SPECTRO-3-5-DIF-JR

SPECTRO’s met DIF optieken zijn special ontworpen voor applicaties waarbij het nodig is directe reflecties te onderdrukken. Alleen diffuus gereflecteerd licht van een object wordt herkend door de ontvanger, waardoor schitteringen of glans op het object geen invloed hebben op de meting. Denk aan glossy metalen die geïnspecteerd moeten worden in de metaalverwerkende industrie.

FIO – Fiber optiek

Kleursensoren met een fiberaansluiting

POL – Gepolariseerd licht

Kleurdetectie van hoogglans objecten

sensor-instruments-spectro-3-dil-sl

In applicaties met beperkte ruimte of waar zeer kleine oppervlaktes gecontroleerd moeten worden bieden de FIO uitvoeringen een oplossing. Een uitgebreid assortiment fibers en fiberoptieken zijn beschikbaar voor het gebruik in combinatie met de SPECTRO FIO sensoren. Daarnaast lenen de sensoren zich uitstekend voor het inspecteren van de kleur van lichtgevende objecten. Denk hierbij aan de inspectie van de lichtkleur van LED-lampen.

SPECTRO’s met POL optieken zijn special ontworpen voor applicaties waar de kleur van hoogglans objecten moet worden gecontroleerd. Bij deze kleur sensoren wordt zowel voor de lichtbron als de ontvanger een polarisatiefilter gebruikt. Denk aan het bepalen van de kleur van hoogglans kasten of banken in de meubelindustrie.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.