De verschillende soorten laser sensoren op een rijtje; met daarbij een aantal voorbeeldtoepassingen!

Laser sensoren worden in verschillende toepassingsgebieden gebruikt voor industriële automatisering. De verscheidenheid in toepassingsgebieden brengt een vraag naar verschillende soorten lasersensoren met zich mee. Wat verschillende laser sensoren met elkaar gemeen hebben, zijn de voordelen die het gebruik van laserlicht opleveren. Een eerste voordeel is de hoge lichtintensiteit die een zeer nauwkeurige meting (tot op nanometers) mogelijk maakt. Een ander voordeel is de meetsnelheid; deze is zeer hoog door het gebruik van licht als medium.

Verschillende soorten sensoren die werken op basis van laserlicht zijn:

Laser afstandssensoren

Laser afstandssensoren meten afstanden en maken het mogelijk om op grote afstanden een meting te doen. Zo is er bijvoorbeeld de LAM 300 serie, van Sensor Partners, met een meetbereik tot 3000 meter! Toepassingen waar men aan kan denken voor dit soort sensoren zijn: niveaumetingen in silo’s, doorstroomoptimalisatie in warenhuizen en het aanmeren van schepen in containerterminals. De sensor berekent in deze toepassingen op nauwkeurige wijze de afstand tot een bepaald object en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een silo niet verder wordt gevuld dan een vooraf ingesteld maximum. Tot slot zijn er verschillende laser afstand sensoren verkrijgbaar in ATEX uitvoering waardoor deze gebruikt kunnen worden in omgevingen met een gevaar voor explosies door de aanwezigheid van gas- en/of stof in de lucht.

Lees hier meer over afstandmetingen.

Verplaatsingslasers

Deze sensoren zijn niet zo zeer gericht op het meten van afstanden maar meer het detecteren van objecten en/of personen binnen een bepaald bereik. Een voorbeeld van dit soort lasersensoren is de L-LAS-LT-130-SL met een meetbereik tussen 50 en 210 mm. Wat betreft toepassingen kan hierbij gedacht worden aan het tellen van flessen die over een lopende band worden aangevoerd zodat de aanvoersnelheid ervan kan worden aangepast.

Verplaatsingslasers zijn veel rijker in toepasbaarheid. Deze sensoren kunnen namelijk dienen in diktemetingen van bijvoorbeeld stalen platen, profielmetingen van vormspecifieke producten en de positionering van materialen over een transportband.

Laserprojectoren

Dit zijn lasers die een laserprojectie op een gewenst oppervlak kunnen projecteren. De projectie dient voor het bepalen van marges en afmetingen of slechts een positionering binnen een toepassing. De laserprojector komt goed van pas in verschillende industrieën zoals automotive, textiel of elektronica. De ZLP1 laserprojector van Z-Laser is bijvoorbeeld gebruikt in de productie van de body van de Audi R8. Binnen positioneringsdoeleinden zijn de projectielasers in te zetten om bijvoorbeeld een juiste bevestiging van componenten te garanderen.

Lasergordijnen

Deze lasers bestaan uit een zender en ontvanger. Hiertussen wordt een lichtscherm van parallelle laserstralen uitgezonden. Objecten die hier doorheen gaan worden niet alleen gedetecteerd maar ook gemeten. Zo bestaat de L-LAS-TB-CL serie uit lasergordijnen die ingezet worden voor het bepalen van diameters, positionering of baankantsturing. Denk aan het detecteren van afwijkingen in de diameter van PVC-buizen op een transportband.

Laser fotocellen

Deze laser sensoren komen goed tot hun recht in toepassingsgebieden waar met hoge snelheden wordt geproduceerd. De laser fotocellen, of ook wel trigger sensoren genoemd, zijn uniek door het vermogen om detecties te doen op hoge snelheden. Deze laser sensoren hebben een schakelfrequentie tot wel 300 kHz. Hierdoor komen deze sensoren voor in toepassingsgebieden zoals het tellen van kettingringen voor fietskettingen die in grote volumes en op hoge snelheden worden aangevoerd over een lopende band. De trigger sensoren kunnen in zulke applicaties niet alleen als tellende sensor worden geconfigureerd maar ook als trigger die ervoor zorgt dat een andere sensor niet constant hoeft te detecteren en alleen maar hoeft te werken wanneer er daadwerkelijk iets is gedetecteerd. De laser fotocel wakkert hierin de andere sensor aan. Verder komen de laser fotocellen voor in verschillende bouwvormen: vork-, kubus- en cilindervormig.

Denk hierbij aan een toepassing waarin een bedrukte lijn op reliëfpapier continu moet worden geïnspecteerd op afwijkingen.

Positioneringslasers

Deze lasers worden in verschillende toepassingen gebruikt als visueel hulpmiddel voor de positionering van en op producten. Denk aan het positioneren van een houtzaag over een boomstam om deze in een rechte lijn te kunnen zagen. Daarnaast dienen deze lasers ook voor het positioneren van bijvoorbeeld schroeven die bevestigd moeten worden. Zo bestaat de ZM18 serie van Z-Laser uit positioneringslasers in de kleuren groen, rood en infrarood die het laserlicht in verschillende vormen kunnen projecteren: punt-, lijn-, kruisvormig.

Kantendetectie sensoren

De RED-serie van Sensor Instruments bestaat uit kantendetectie sensoren die worden gebruikt voor inline detecties en het tellen van een kant van een product of object. Deze sensoren komen vaak voor in toepassingsgebieden waar (dunne) vellen en platen van verschillende materialen (papier, karton, ijzer, etc.) moeten worden gedetecteerd op basis van dikte om ophopingen en productiefouten te beperken. Zo herkent de RED-110 een overgangsverschil tussen materialen van maar liefst 0,1mm! Ook is de sensor voorzien van software die zodanig is geoptimaliseerd dat het ongevoelig is voor verschillen in contrast en glans van het te detecteren object.