De werking van glanssensoren en bijhorende software.

Glanssensoren doen een glansmeting van een bepaald oppervlak. Hoe wordt deze glans uitgedrukt? Met de glansfactor. Hierdoor is het mogelijk de kwaliteit van een product te monitoren. Producten zoals de glansfactor van RVS, koper of aluminium maar ook van laminaat, fineerlagen of plaatwerk zegt iets over de ruwheid van het oppervlak. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk een nabewerking minder uit te voeren omdat het product al binnen de specificaties valt. Door de glans te meten van een verflaag is de spuitkwaliteit te bewaken, de zo genoemde “sinaasappelhuid” zal namelijk een lagere glansfactor tot gevolg hebben.

Wanneer de glansfactor op meerdere posities gemeten wordt, is het mogelijk om te bepalen of de kwaliteit van het product gelijkmatig verdeeld is. Hiermee ga je productiefouten tegen, bespaar je verf en materiaal en gaat je productie-efficiëntie omhoog.

Meerdere sensoren om op meerdere punten glans te meten

Hoe werkt een glansmeting of glansinspectie?

Glans van een product, is een eigenschap die optreedt. Specifiek wanneer de oppervlakte van het materiaal zo glad is, dat het reliëf kleiner is dan de golflengte van zichtbaar licht. Ook wel GLOSS effect genoemd. Vuistregel van een glansmeting is: de hoek van inval = de hoek van terugkaatsing. Een grotere hoek α geeft aan dat het oppervlak slechter reflecteert. Voor de glansmeting is het belangrijk dat de invalshoek gestandaardiseerd is. Standaarden zijn 20°, 60°, 75° en 85°.

Invalshoek van 20°

Invalshoek van 60° en 75°

Invalshoek van 85°

Deze invalshoek wordt vaak gebruikt voor metingen op hoogglans materiaal. Zoals aluminium, koper, rvs, plastic folie of glazen platen. Deze materialen geven een andersoortige reflectie dan matte oppervlakten en vereisen dus een andere aanpak. 

Een glansmeting met een invalshoek van 20°

Dit zijn de meest gebruikte invalshoeken. Bijna alle materialen kunnen worden gemeten op glans, van glanzend tot licht mat. Specifiek de papierindustrie gebruikt deze sensor. Wanneer de glans conform de TAPPI normeringen gemeten moet worden dient de sensor op een invalshoek van 75° geplaatst.

Een glansmeting met een invalshoek van 60°

Deze invalshoek wordt vaak gebruikt voor metingen op hoogglans materiaal. Zoals aluminium, koper, rvs, plastic folie of glazen platen. De glasverwerkende industrie en metaalindustrie werken namelijk vaak met deze materialen die de loodrechte inschijn van licht vermoeilijken.

Een glansmeting met een invalshoek van 85°

Hoe werken glanssensoren?

Door een glans of GLOSS sensor in de productielijn in te bouwen kan de kwaliteit van het product gemeten worden. Maar hoe werkt deze sensor precies?

De Glans of GLOSS sensor is in de basis een lichtbron (transmitter) van wit LED licht. Welke in een specifieke hoek naar het materiaal wordt verstuurd. De weerkaatsing wordt opgevangen in de ontvanger (receiver). Door het gebruik van een straalsplitser (beam splitter) wordt een deel van het uitgezonde licht ontvangen door een referentie ontvanger/ receiver. Deze wordt vervolgens afgezet tegen de waarde die de eigenlijke ontvanger krijgt. Op basis hiervan wordt de glanswaarde bepaalt.

Data van de glansinspectie verwerken met software

De glanssensor kan gemakkelijk en eenvoudig worden geparameteriseerd. Hiervoor wordt de Scope software van Sensor Instruments meegeleverd, ook kunt u uw eigen software gebruiken en de directe data uitlezen. De meegeleverde software geeft de belangrijkste parameters weer, zoals de waarde van de referentie-ontvanger en van de ontvanger voor directe reflectie. Daarnaast kunnen er parameters worden ingesteld die voor ene trigger zorgen in uw proces. Als er andere glanssensoren gebruikt worden welke onderling vergeleken dienen te worden dan is het mogelijk de sensoren onderling te kalibreren.

Een schermweergave van de software die gebruikt wordt voor een glansmeting.

Handheld vs. inline glanssensoren

In de markt zijn er verschillende soorten sensoren voor het uitvoeren van een glansmeting of -inspectie. Een van de fundamentele verschillen is de manier waarop deze worden gebruikt. Een bekend voorbeeld is de handheld glanssensor. Dit is een handheld device waarmee een operator of quality officer het materiaal kan inspecteren en meten op glanswaarde. Het nadeel hiervan is dat dit alleen mogelijk is voorafgaand of achteraf aan het bewerkingsproces van het materiaal.

Dit is waar de inline glanssensoren uitblinken. Niet alleen kunnen deze sensoren worden ingezet om standalone te functioneren, maar is dit mogelijk aan het begin, tijdens en na het bewerkingsproces van het materiaal.

Maar dat is niet het enige voordeel dat inline glanssensoren hebben over de handheld varianten. Belangrijke voordelen zijn:

  • Onvatbaarheid voor externe lichtbronnen en een contactloze meting of inspectie;
  • Meerdere uitgangen, zowel analoog als digitaal;
  • Ondersteuning van meerdere seriële interfaces: RS232, USB en Ethernet;
  • De interne lichtbron kan afgestemd worden op het oppervlakte voor een optimale meting of inspectie.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Productspecialist

Inhoudsopgave