De fotocel gaat niet aan, schakelt niet of doet foute detecties. Wat is er aan de hand? Hoe worden deze problemen opgelost? Dit is een bondige blik op veel voorkomende problemen en hoe deze opgelost kunnen worden zodat een fotocel weer goed functioneert. Werkt je fotocel al goed? Dan kan dat zelfs beter! Met behulp van speciale accessoires kan jij het maximale uit jouw fotocel en automatisering halen!

Veel voorkomende obstakels en quick fixes

Fotocellen zijn sensoren met een scala aan functionaliteiten en configuraties. Dit kan uitdagingen met zich meebrengen die in eerste instantie lijken te wijzen op een defecte sensor. In de werkelijkheid kan het een van de veel voorkomende obstakels zijn die met een snelle inspectie opgespoord en gefixt kunnen worden. 

Fotocel geeft geen schakeluitgang

Controleer de aansluitingen – Wanneer de sensor geen uitgangssignaal geeft ligt het probleem vaak aan de aansluiting. Een simpele oplossing is dan ook het controleren of de aansluitingen juist zijn. In de datasheets van de sensoren, die op onze website te vinden zijn in de downloads van ieder product, staan de kleurcoderingen. Hierin is te herleiden hoe elke ader en pin is geconfigureerd, dus ook welke het uitgangssignaal verzorgt.

Fotocellen werken niet samen

Kijk of je een zender + ontvanger hebt – Bij zender- en ontvangerfotocellen worden deze in tweetallen geïnstalleerd en ingesteld. Een veel voorkomende fout is het gebruik van twee zenders of twee ontvangers tegenover elkaar. Deze sensoren zullen in een dergelijke configuratie geen detectie kunnen uitvoeren of een schakeluitgang. Zorg ervoor dat je een zender en ontvanger tegenover elkaar hebt geïnstalleerd. 

Signaal komt te vroeg of te laat door

Controleer de time delay configuratie – Niet alle fotocellen hebben deze instelling, controleer daarom goed de datasheets! Een voorbeeld van een sensor met deze functie is de SPTF 3315 5 van Telco Sensors.

Wanneer de sensor wel beschikt over een zogeheten tijdvertraging is het zeer raadzaam de potentiometer hiervoor te controleren. Als deze te hoog of te laag staat zal de sensor niet op het gewenste moment van detectie schakelen, maar juist te vroeg of te laat.

De fotocel detecteert het aanwezige object niet

Kies een goede spotgrootte – Fotocellen hebben een zogeheten spotgrootte. Voor het gemak nemen we een rond object als voorbeeld. Het object heeft een diameter van Ø5 cm. Als de spotgrootte van de sensor 10 cm is, zal het object hierbinnen vallen. Echter, omdat de spot groter is dan de diameter van het object wordt het niet gedetecteerd omdat de sensor er als het ware “omheen” kijkt. Zorg dus voor een kleinere spotgrootte dan het object dat je wilt detecteren.

Zorg voor een goede achtergrond – Fotocellen zijn optische sensoren en werken dus met licht. Hierdoor zijn deze afhankelijk van het goed kunnen ontvangen van dit uitgezonden licht. Bij een slechte reflectie blijft een detectie uit of is deze niet 100% betrouwbaar. De keuze voor een lichte of donkere achtergrond is afhankelijk van het te detecteren object, zorg voor een goed contrast tussen object en achtergrond. Is dit niet mogelijk dan zijn niet-optische sensoren, fotocellen met een reflector of een zender- en ontvangerfotocel een betere optie.

Check de gain instellingen – Een select aantal fotocellen is voorzien van een of twee potentiometers. Een van deze potentiometers dient voor het instellen van de gain. Wanneer de gain te hoog of te laag staat is het bereik zodanig laag of hoog dat het object niet juist gedetecteerd wordt.

Haal het meeste uit jouw fotocel

De fotocel is een capabele sensor. Echter, voor een goede sensor zijn er mogelijkheden om deze nog beter te maken. Om het meeste uit je fotocel te halen zijn er daarom speciale accessoires die een goede toepassing in een uitstekende toepassing veranderen. 

Speciale aansluitkabels

Is je sensor klaar voor een uitdagende toepassing zoals deze met zware chemicaliën? Dan is het vaak ook verstandig om te kijken of je kabels ook in topstaat verkeren.

Dit geldt zowel voor sensoren met een vaste kabelaansluiting als deze met een connector. Hiervoor zijn er verschillende aansluitkabels met sterke(re) materialen beschikbaar zoals PUR (chemisch bestendig) en TPE (hoge temperaturen en impact).

Optische begrenzers voor meer precisie

Meer precisie voor je fotocel? Wanneer je een kleinere spotgrootte nodig hebt kan dit met behulp van optische begrenzers. Veel fotocellen kunnen hier gebruik van maken. De begrenzers zorgen ervoor dat het uitgaande licht gefocust kan worden tot een gewenste spotgrootte en -vorm.

De verschillende begrenzers zijn verkrijgbaar in RVS of kunststof, met een glazen venster of zonder en een begrenzing in de vorm van een lijn of een stip. Zie de onderstaande tabel:

Begrenzer
Behuizing
Materiaal
Vorm
Extra’s
TRD
Ø10mm
Kunststof
Lijn
TRE
Ø10mm
Kunststof
Punt
TREM 12
M12
RVS
Punt
TREGM 12
M12
RVS
Punt
Glazen scherm
TRDGM 12
M12
RVS
Lijn
Glazen scherm
TREGM 18
M18
RVS
Punt
Glazen scherm

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Productspecialist

Inhoudsopgave

Gerelateerde productcategorieën