Voor de plastic recycle industrie geldt: hoe beter gesorteerd op detailniveau, hoe hoger de afname van het eindproduct. Het controleren op kwaliteit en kleur is essentieel in de business. Om de juiste kwaliteit te waarborgen kan een LAB kleurmeetsysteem uitkomst bieden.

Wat is een LAB kleurmeetsysteem?

Voor de kwaliteit van een eindproduct ben je afhankelijk van de kwaliteit van het gerecyclede plastic. Hiervan is het kleurverschil vaak groot. De vraag is wat met elkaar gemengd moet worden om tot het juiste resultaat te komen. Het LAB kleurmeetsysteem monitort en herkent afwijkingen in kleur en helderheid.

Hoe werkt het LAB kleurmeetsysteem?

Het LAB kleurmeetsysteem is er om de exacte kleur te bepalen van verschillend gerecycled plastic materiaal, zodat vervolgens de juiste mix kan worden gemaakt voor een bepaalde RAL-kleur.

Onderdelen van het kleurmeetsysteem

  • Het laboratorium meetinstrument in een RVS behuizing met een PC-paneel, toetsenbord, muis en een 24V Voeding.
  • Een externe label printer.
  • Meegeleverde accessoires:
    • 12 sample bakjes
    • 3 RAL kalibratiekaarten (extra opties mogelijk)
    • Vooraf ingesteld softwarepakket voor meting, logboekregistratie en kalibratie van het meetinstrument.

Werkwijze

Men start de meting door de gekozen pellets (gerecycled plastic dat bij elkaar is gevoegd en meestal wordt bewaard in een silo) in een trechter te gieten. De geïntegreerde sensor meet, vanachter een glazen plaatje, binnen een seconde de kleur. De sensor heeft een grote diameter (20 mm) zodat verschil in de positie van de pellets bij meerdere samples minimale invloed heeft op het meetresultaat. Nadat de meting is gedaan belandt de inhoud van de trechter via een schuifregelaar in de samplebak.

 

De juiste waarneming

Mensen kunnen kleuren zien binnen een golflengte tussen de 750 en 400 nanometer. Om deze waarneming na te bootsen gebruikt het LAB kleurmeetsysteem de 0°/45° methode.

Verbeterde kalibratie

Het LAB kleurmeetsysteem is in staat om soortgelijke waarden te meten voor producten met verschillende vormen en afmetingen. Zo worden minimale kleurverschillen direct gedetecteerd en gemonitord.

Direct inzicht

De uitkomst van elke meting is direct terug te vinden in de aangesloten software. Dit is te zien via het aangesloten beeldscherm en uit te draaien met één druk op de knop. In de uitkomsten wordt onder andere beschreven wat de L*a*b* kleurwaarde zijn en welke afwijkingen er zitten in de delta hiervan (dL*da*db*). De dE-waarden worden numeriek weergegeven. De dL*da*db*-waarden worden grafisch op het scherm weergegeven als een trendweergave van de laatste 100 geregistreerde waarden.

Het systeem slaat de gemeten waarden op. Het is mogelijk om de informatie aan te vullen met extra inzicht in bijvoorbeeld recyclaataanduiding en de datum en tijd van het genomen granulaatmonster.

Met een LAB kleurmeetsysteem ben je verzekerd van:

Kwaliteit – Het systeem meet en sorteert plastic producten in verschillende vormen en afmetingen uiterst nauwkeurig.

Continuïteit – Door te meten op verschillende golflengten zijn de uitkomsten van het LAB kleurmeetsysteem zeer correct en constant.

Productiviteit – De uitkomsten van de meting zijn overzichtelijk, concreet en met één druk op de knop in uit te draaien.

Strengere eisen in de plastic recycling industrie voor producent en eindklant

De eisen in de plastic recycling industrie worden steeds strenger. In de nabije toekomst moet een plastic eindproduct uit minimaal 55% gerecycled plastic bestaan.

Ook de eisen voor de kwaliteit van het plastic wordt aangepakt. In de nabije toekomst zijn eindklanten verplicht om voeding en drinken aan te bieden in plastic dat voor 95% bestaat uit gerecycled materiaal dat nooit is gebruikt voor non-food artikelen.

Deze strengere eisen maken het lastiger om de gewenste producten te leveren. Hoe meer gerecycled plastic, hoe moeilijker het is om de juiste kleur te bieden. Hierdoor wordt nauwkeurige kleurmeting in de toekomst steeds belangrijker.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Productspecialist

Inhoudsopgave

Geadviseerde producten

Gerelateerde productcategorieën