In dit artikel staan we stil bij misschien wel het meest populaire industriële begrip van de laatste tijd: Industrie 4.0. Allereerst wordt uiteengezet: ‘Wat is industrie 4.0?’. Vervolgens wordt er een overzicht gegeven van de kansen en bedreigingen, die deze ontwikkeling biedt.

Bij industrie 4.0 krijgen productieprocessen en hele faciliteiten een digitale aanwezigheid. Ieder component en ieder subsysteem wordt digitaal benaderbaar. Het doel: meer toegankelijkheid en een verdere automatisering. Dezelfde trend doet zich voor binnen sensoren. Meer sensoren worden ontwikkeld met IIoT (Industrial Internet of Things) in gedachten.

Waarom industrie 4.0?

Industrie 4.0 brengt sensoren, industriële netwerken en geavanceerde digitale infrastructuur samen. Er kan een vergelijking gemaakt worden met het menselijk lichaam. De sensoren zijn hierin de zintuigen. Deze zijn verbonden aan machines, die je kunt zien als de ledematen. Industrie 4.0 voegt met behulp van AI een cruciaal onderdeel toe: het brein.

Dankzij een slim systeem achter het productieproces te koppelen worden de voordelen van industrie 4.0 benut:

Compleet overzicht

Door de connectiviteit van sensoren te verrijken met industrie 4.0 kunnen er meer inzichten worden verzameld. Draadloos, realtime en slim. Door een draadloze connectiviteit kunnen sensoren data aanleveren zonder bedrading en op het moment van de waarneming. Wanneer deze data aankomt in een centraal dashboard en met behulp van slimme algoritmen wordt geanalyseerd ontstaan nieuwe mogelijkheden. Door berekeningen en historie met data te analyseren draagt het systeem zelf adviezen aan voor de preventieve onderhoud. Op dezelfde manier kunnen potentiele problemen geanticipeerd worden waardoor tijdig ingegrepen mogelijk is.  

Efficiëntie en rendement in productie

Met slimme data en goede analyse ervan kunnen processen efficiënter worden. Deze efficiëntie is te zien in het uitvoeren van duurzaam onderhoud door de efficiëntie van sensoren bij te houden. Als een slimme sensor is gemonteerd bij een watertank voor een niveaumeting en monitoring – dan kan dit met algoritmes efficiënter worden gemaakt. Zo worden waterstanden en tijdstippen geanalyseerd om de beste navulmomenten te bepalen. Zo kunnen andere resources ook efficiënt gepland en verbruikt worden.

Remote monitoring

Met de opkomst van draadloze componenten en netwerken is het geen fantasie meer om bedrijfsprocessen vanuit een ander gebouw of zelfs stad te kunnen monitoren en bijsturen. Naast monitoren op afstand is er natuurlijk ook de mogelijkheid om problemen te verhelpen op afstand.

Draadloze niveaumetingen met industrie 4.0 en radar

Radartechnologie is vaak duur en complex. Toch zijn er opties waar radartechnologie samenkomt met industry 4.0, draadloze connectiviteit en een betaalbare prijs. Dit is de omschrijving van de radarsensor voor niveaumetingen van Staal Instruments. De mogelijkheden die deze sensor in combinatie met industrie 4.0 biedt zijn als volgt: 

Draadloze niveaumeting

De level radar sensor WLR05-2G/001 van Staal Instruments die industrie 4.0 ready is

WLR05-2G/001 is het meest nauwkeurige en kostenefficiënte draadloze niveau-meetsysteem op de markt en maakt gebruik van Staal Instruments’ eigen radar technologie. De geïntegreerde batterij heeft een levensduur tot 5 jaar. Dit maakt de sensor inzetbaar in nagenoeg alle industrieën en applicaties.

Realtime inzichten

Voorbeeld van hoe het SenZ2 portal eruit ziet voor inzicht met industrie 4.0
Met het veilige online cloudplatform wordt bruikbare informatie verstrekt aan alle gebruikers met toegang. Volledige controle over bedrijfsprocessen met realtime waarschuwingen, trendanalyses, adaptieve planning en rapportage.

Wereldwijde connectiviteit

Abstracte weergave voor industrie 4.0 connectiviteit
Staal Instruments modulaire ontwerp biedt de meest betrouwbare connectiveitsoplossing. Afhankelijk van applicatie en locatie van het draadloze meetsysteem wordt gebruik gemaakt van 2G (GSM) of 4G (LTE-M) netwerken.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Productspecialist

Inhoudsopgave