In dit artikel staan we stil bij misschien wel het meest populaire industriële begrip van de laatste tijd: Industrie 4.0. Allereerst wordt uiteengezet: ‘Wat is industrie 4.0?’. Vervolgens wordt er een overzicht gegeven van de kansen en bedreigingen, die deze ontwikkeling biedt.

Wat is industrie 4.0?

Industrie 4.0 wordt ook ‘Smart Industry’ genoemd. De vierde stap in de industriële revolutie. Deze stap wordt gekenmerkt door het vervagen van grenzen tussen fysieke apparaten, digitale omgevingen en uiteindelijk biologische onderdelen. Hierbij ligt de focus op het verkrijgen van data uit het productieproces en hier middels AI geautomatiseerde beslissingen op baseren. 

Maar om hoofdstuk 4 uit de industriële revolutie goed te begrijpen is eerst kort iets over de voorgaande hoofdstukken. Het begon met de stoommachine van James Watt, hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 van de industriële revolutie (Industrie 2.0) was de implementatie van massaproductie met behulp van transportbanden en assemblagewerk. In hoofdstuk 3 wordt de stap gezet naar het automatiseren van processen met behulp van robots, sensoren en actuatoren.

Industrie 4.0 is de verdere automatisering en technologische ontwikkeling van de gemaakte stappen in de derde revolutie. Voor sensoren in een productieomgeving betekent dit dat de data van en naar de sensor inzichtelijk moeten zijn. Maar ook dat er op meer plaatsen sensoren nodig zijn, dit zijn de ogen en oren in het proces. Hiervoor worden steeds meer nieuwe IOT-sensoren ontwikkeld. Deze ondersteunen draadloze verbindingen met complete systemen. Een voorbeeld is de batterij gevoede sensor van Staal Instruments, met remote monitoring mogelijkheden.

De level rader WLR05-2G/001 van Staal Instruments

De kansen van industrie 4.0

Deze nieuwe ontwikkelingen biedt legio van kansen. Zo biedt industrie 4.0 een aantal groeikansen voor bedrijven en industrieën die hierin pioniers willen zijn. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Hogere productiviteit

Door de planning over te dragen aan AI, de ogen en oren van de machines om te zetten naar sensoren, wordt er een hogere productiviteit behaald. De mens zal samenwerken met de machine en deze controleren en bijsturen waar nodig.

Hogere (resource) efficiëntie

De planning voor het gebruik en beschikbaar stellen van resources zoals grondstoffen, tijd en personeel kan worden gedaan door een algoritme dat zelf leert wat de beste keuzes zijn. Dit zorgt voor een optimale efficiëntie op basis van data uit de machines.  Daarmee gaat het verspilling van resources tegen en maakt het processen, de productie en uiteindelijk de gehele onderneming duurzamer.

Meer rendement

Door een slimmer systeem dat meer kan produceren en efficiënter met resources kan omgaan ontstaat er automatisch meer rendement voor bedrijven. Enerzijds worden er minder kosten gemaakt en anderzijds is er meer opbrengst mogelijk.

Hier komen twee belangrijke begrippen bij kijken: predictive maintenance en preventive maintenance. De eerste van de twee omvat het identificeren van kwetsbaarheden die later tot problemen kunnen leiden. Preventive maintenance houdt in dat er regelmatig gecontroleerd wordt op vereist onderhoud om zo de levensduur van machines en componenten te optimaliseren. 

Door het managen van deze twee vormen van onderhoud over te dragen aan een slim algoritme met AI is ook het onderhoudsproces geautomatiseerd. Technologie zoals IO-Link maakt het mogelijk om alle sensoren en actuatoren onder te brengen in een en hetzelfde netwerk. Hierdoor fungeert het als één geheel zoals een lichaam. Daardoor kan het ook op die manier aangestuurd worden met AI als het brein.

Remote monitoring

Met de opkomst van draadloze componenten en netwerken is het geen fantasie meer om bedrijfsprocessen vanuit een ander gebouw of zelfs stad te kunnen monitoren en bijsturen. Naast monitoren op afstand is er natuurlijk ook de mogelijkheid om problemen te verhelpen op afstand.

Meer mogelijkheden voor procesmanagement op afstand industrie 4.0

De bedreigingen van industrie 4.0

Naast kansen zijn er ook een aantal aandachtspunten bij deze ontwikkeling. Hieronder een aantal van de belangrijkste voor de industrie.

Beperkte regulering

Bestaande standaarden zijn nog niet allemaal bijgewerkt waardoor het hebben van een gecertificeerd industrie 4.0 netwerk met ondersteuning van bestaande standaarden moeilijk wordt. Daarbij komt ook dat vaak de wetgeving en regulering van landen achterloopt. De ontwikkelingen moeten nog enige tijd doorgaan totdat industrie 4.0 de nieuwe wereldstandaard is.

Kloven tussen bedrijven

De verschillen tussen bedrijven worden groter wanneer sommigen zijn voorzien van industrie 4.0 systemen en anderen niet. Aan de ene kant zorgt dit voor concurrentiemogelijkheden, maar de keerzijde is dat het moeilijker wordt om tot een marktstandaard te komen of de hele keten op elkaar af te stemmen.

Privacy en security

Het is niet mogelijk om het te hebben over IoT of in dit geval IIoT (Industrial Internet of Things) en te zwijgen over privacy en security. Een betere connectiviteit en de mogelijkheid om zonder fysieke aanwezigheid een productiefaciliteit te monitoren of managen brengt risico`s met zich mee. Bedrijven moeten hier goed over nadenken en maatregelen nemen waar dat nodig is.

De radarsensoren van Staal Instruments werken bijvoorbeeld met een beveiligde cloudomgeving waar alle meetdata wordt opgeslagen en kan worden gemonitord door de gebruiker!

Industrie 5.0 om de hoek ?

Er zijn signalen voor een vijfde revolutie die worden afgegeven door de technologische ontwikkelingen omtrent de personalisering van machines. Dit brengt een samenwerking tussen mens en machine op intellectueel niveau. Er zijn namelijk al NFC chips die mensen kunnen implanteren onder de huid. Verder zijn er de ontwikkelingen richting het implanteren van elektronica die een verbinding kan leggen met het breinweefsel van mensen waardoor een verrijkte (augmented) digitalisering en ervaring voor mensen een stap dichterbij is.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Productspecialist

Inhoudsopgave

Geadviseerde producten