In dit artikel het ombuigen van de geluidskegel van een ultrasoon sensoren middels een ombuigreflector. Hierdoor is een alternatieve montage van de ultrasoonsensor mogelijk.

Een ombuigreflector is een tool die je kunt gebruiken met je ultrasoonsensoren. Een ultrasoonsensor detecteert en meet namelijk met behulp van ultrasone geluidsgolven. Deze bundel aan geluidsgolven wordt ook wel geluidspuls of geluidskegel genoemd. De sensorkop zendt en ontvangt dit geluid. Bij reflectie van dit geluid is er een meting of detectie. In sommige toepassingen kan de sensor niet recht vooruit geluid zenden. Dan is er een ombuigreflector nodig.

In een reguliere montage zendt een ultrasoonsensor het geluid recht vooruit en wordt het weerkaatst door het medium/object. Wanneer je te maken hebt met bijvoorbeeld:

 • Onvoldoende montageruimte;
 • Chemische stoffen;
 • Hoge temperaturen;
 • Damp / vochtaanslag;
 • Vonken of spetters.

…kan de sensor niet direct boven het object op medium worden geïnstalleerd. Dit komt omdat deze applicaties negatieve invloed hebben op de sensorkop. De oplossing is een ombuigreflector.

De UF-90/M18 is een ombuigreflector voor microsonic ultrasoon sensoren.

Ombuigreflector: leid het geluid naar je meting of detectie

Ombuigreflector microsonic ultrasoon sensoren

De oplossing voor het eerder genoemde situaties is de ombuigreflector van microsonic voor ultrasoon sensoren. De reflector heeft een gat aan een zijde waar een ultrasoon sensor met een cilindrische schroefdraadbehuizing (maten: M18/M30) in gemonteerd kan worden. Wanneer de sensor is bevestigd ‘kijkt’ de sensor naar een schuine metalen zijde, dit is de reflectorplaat. Deze reflectorplaat buigt het geluid in een hoek van 90 graden. Hierdoor komt de sensorkop niet in direct contact met het medium, dampen, spetters, vonken, etc..

Hoe een ultrasoon sensor met ombuigreflector werkt:

 1. De sensor zendt een geluidsbundel uit.
 2. De geluidsbundel raakt de schuine zijde van de reflector.
 3. De geluidsbundel wordt omgebogen in een hoek van 90°.
 4. De omgebogen geluidsbundel bereikt het te detecteren of meten oppervlakte.
 5. De omgebogen geluidsbundel wordt weerkaatst en gaat terug naar de reflector.
 6. De reflector brengt de bundel terug naar de sensor waardoor het ontvangen geluid kan worden verwerkt door de ultrasoon sensor.
 7. Dit proces herhaalt zich op basis van de schakelfrequentie van de sensor.

Wanneer gebruik je een ombuigreflector voor je ultrasoon sensor?

Onvoldoende montageruimte werd in de inleiding als eerste voorbeeld gegeven. Het monteren in een hoek van 90 graden in combinatie met een ombuigreflector bespaart ruimte. Hieronder lichten we een aantal voorbeeldtoepassingen uit, met daarin de ombuigreflector als oplossing.

Detectie van gloeiend hete metalen

Metalen balken in de metaalindustrie

De sensor kan, door de temperatuur van het metaal, niet recht boven de applicatie worden geplaatst. Door de inzet van een ombuigreflector smelt de sensor niet. De platen of balken kunnen nu wel gedetecteerd worden.

Niveaumetingen van bijtende vloeistoffen in containers

Gevulde containers voor niveaumeting

In industrieën met zware stoffen zoals de schoonmaakmiddelenindustrie kan een chemisch bestendige ultrasoon sensor zoals de pico+TF of crm+ series recht boven een container met bijtende stoffen geplaatst worden voor een niveaumeting. Er zijn stoffen die buiten deze bestendigheid vallen waarvoor de oplossing met een reflector aan te raden is.

Transportsystemen met weinig tot geen inbouwruimte

Een sensor met een hoge resolutie zal geen betrouabere detecties kunnen doen op een trillende transportband

In een transportsysteem zonder ruimte boven de transportband of geen mogelijkheid om aan de baankant in te bouwen is de reflector een oplossing. Door vanaf een verder gelegen montagepunt met de reflector de geluidsbundel te leiden naar de transportband is het ruimtegebrek opgelost.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Inhoudsopgave

Gerelateerde applicaties

Geadviseerde producten

Gerelateerde productcategorieën