IO-Link is de eerste gestandaardiseerde I/O technologie voor de communicatie van sensoren en actuatoren. IO-link heeft verschillende voordelen die kosten besparen en processen optimaliseren.

IO-Link is de eerste gestandaardiseerde I/O technologie voor de communicatie van sensoren en actuatoren. IO-link heeft verschillende voordelen die kosten besparen en processen optimaliseren. Dit zijn de voordelen van IO-Link:

Minder bedrading

Een groot voordeel van IO-Link is dat er veel minder (complexe) bedrading nodig is. IO-Link sensoren kunnen vaak via een kabel van maximaal 20 meter met 3 geleiders, worden aangesloten.

Meer dataoverdracht

Met IO-Link ontvangt de gebruiker meer data. Doordat er direct contact is met de sensor versnelt en versoepelt dit processen, wat weer tijd en kosten bespaard. Sommige data is cyclisch en wordt automatisch met regelmaat verstuurd. Andere data is acyclisch, data die je kan opvragen. Er zijn drie primaire data types beschikbaar:

  • Proces data zijn de metingen die de sensor meet en doorstuurt naar de master. Deze data wordt vaak cyclisch doorgegeven, waarbij het tijdsframe van hoe vaak dit moet worden doorgegeven zelf te bepalen is.
  • Device data is data over de sensor zelf, zoals parameters, een serienummer of omschrijving van de sensor. Met IO-Link is deze data makkelijk (acyclisch) op te vragen, maar ook aan te passen. Hierdoor is er eenvoudig te communiceren met de sensor.
  • Event data zijn gegevens zoals foutmeldingen en waarschuwingen die acyclisch naar de master worden gestuurd.

Tijdbesparend

Met de IO-Link software is het configureren en aanpassen van de sensoren snel en gemakkelijk. Hierdoor worden inbedrijfstellingstijden gereduceerd. In het geval van een mogelijke storing of uitval wordt dit real-time doorgegeven en is het probleem hierdoor vaak snel op te lossen.

Eenvoudig vervangbaar

Doordat de parameters en de gegevens van de sensoren digitaal zijn opgeslagen is het vervangen van een kapotte sensor simpel en snel. Wanneer de nieuwe sensor op het IO-Link netwerk wordt aangesloten kunnen de data en instellingen van de oude sensor gelijk worden overgezet naar de nieuwe sensor. In de computertechnologie wordt dit ook wel hot swapping genoemd, omdat het component vervangen wordt terwijl het gehele systeem nog werkt.

Dit wordt mogelijk gemaakt door het zogeheten IODD-bestand. Dit is een bestandformaat dat ondersteund wordt door iedere IO-Link device. In de IODD-database kan het juiste bestand gedownload worden voor je sensor. In dit bestand worden de parameters en andere apparaat-informatie opgeslagen. Deze kunnen vervolgens uitgelezen worden door de master en uiteindelijk de controller, meestal een PLC. 

Meer informatie beschikbaar

Met IO-Link is ook precies te zien hoe goed de sensor werkt. Dit kan door real-time data maar ook oudere data die allemaal digitaal worden opgeslagen. Hiermee verbetert de efficiëntie van machines en bij het slecht werken van de sensor is het opsporen en aanpakken van een probleem makkelijk, zonder dat de machine hiervoor uit moet.

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.

Productspecialist