werking fotocellen

Fotocellen zijn sensoren die een verandering in lichtintensiteit waarnemen. Dit betekent een detectie (of non-detectie) van het door de sensor uitgezonden licht. De methode van de detectie van het object varieert per type fotocel sensor. Een fotocel bestaat uit een zender, dit is de lichtbron (LED). Daarnaast heb je een ontvanger (fototransistor) nodig, een signaalomvormer en een versterker. De fototransistor verifieert of het inkomende licht van de zender afkomstig is en op basis hiervan wordt er een uitgang wel of niet geschakeld. Fotocellen hebben compacte bouwvorm en een unieke variatie van allerlei verschillende behuizingen waardoor ze uitermate geschikt zijn in veel industriële toepassingen. Voor fotocellen worden twee belangrijke detectieprincipes toegepast. Het thru-beam principe, waar met een losse zender en ontvanger wordt gewerkt, of als proximity sensor. Wanneer een fotocel als proximity sensor wordt toegepast hebt u maar één sensor nodig, daar zender en ontvanger in dezelfde behuizing zitten. Proximity sensoren zijn er in diverse soorten en maten.

Fotocel zender & ontvanger

Fotocellen met een losse zender en losse ontvanger worden tegenover elkaar geplaatst. Wanneer een object de lichtstraal onderbreekt, schakelt de uitgang. Zender en ontvanger fotocellen vindt u terug in allerlei toepassingen waar veel vervuiling, vloeistoffen, vocht, omgevingslicht of andere vervelende omgevingsvariabelen aanwezig zijn. Dit komt doordat deze sensoren zeer betrouwbaar werken zelfs in deze omstandigheden. Telco zender en ontvanger fotocellen zijn zo krachtig dat ze tot wel 70 meter kunnen overbruggen. Een Telco fotocel is daardoor zeer geschikt voor gebruik in de meest vervuilde of veeleisende omgevingen waar een betrouwbare detectie gewaarborgd moet worden. Wanneer een losse zender en ontvanger in combinatie met een losse versterker wordt gebruikt heeft u ook nog diverse output, filter- en time-out of alarm functies tot uw beschikking. Er kunnen tot wel 30 zender ontvanger combinaties in elkaars directe omgeving worden gebruikt, zonder dat ze elkaar verstoren.

Abstracte weergave van thru-beam fotocellen
Abstracte weergave van werking van diffuse proximity fotocellen

Diffuse proximity

Fotoceltasters zijn fotocellen die diffuus een object detecteren, zonder gebruik van een losse ontvanger of reflector en zonder reflector of ingeleerde achtergrond. Een taster heeft in de markt diverse benamingen, zoals diffuse fotocel, diffuse proximity switch, benaderingsschakelaar of reflex taster. Het principe van de fotoceltaster berust op objectreflectie en de zender en ontvanger zijn langs elkaar in de behuizing gepositioneerd. Het maximale bereik van Telco fotoceltasters bedraagt 5 meter en de maximale schakelfrequentie bedraagt 250 Hz.

Achtergrondonderdrukking

Fotocellen met een achtergrondonderdrukking werken als fotoceltasters of reflextasters, maar bezitten een extra functie om enkel objecten te detecteren binnen een gedefinieerde zone. Daarmee detecteert de fotocel alles wat tussen de sensor en de ingeleerde achtergrond passeert. Ideaal als je bijvoorbeeld op een zwartgeblakerde bakplaat, in een roestvrij stalen bak, of glazen container de aanwezigheid (of afwezigheid) van een product moet detecteren.

Abstracte weergave van weergave van background suppression fotocellen
Asbtracte weergave van retro reflective fotocellen

Retroreflectief & Gepolariseerd

Bij retro reflectieve fotocel tasters, oftewel fotocellen met een reflector, bevinden zender en ontvanger zich net als bij normale fotoceltasters in één behuizing. Echter kijkt de fotocel nu altijd naar een reflector, welke tegenover de fotocel geplaatst wordt. De uitgang van de fotocel wordt actief zodra zich een object zich in de lichtbundel begeeft. Telco fotocellen met reflector kunnen uitgevoerd zijn als gepolariseerde of niet gepolariseerde retro reflectieve fotocellen. In het geval van een gepolariseerde maakt de sensor gebruik van een speciaal polarisatiefilter, zodat de ontvanger enkel licht accepteert dat gereflecteerd is door de gepolariseerde reflector en niet schakelt door een ander object met goede reflectieve eigenschappen, zoals metallic lak van een auto of blank metaal. Door het polarisatiefilter kan men ook doorschijnende en reflecterende objecten zoals glas of plastic verpakkingen feilloos detecteren.