bovenloopkraan overhead crane sensor automation automatisering voorbeeld van anti collision

Bovenloopkranen worden gebruikt voor het hijsen en verplaatsen van zware materialen binnen een loods of (fabrieks-)hal. Om dit probleemloos te laten gebeuren heeft de bovenloopkraan informatie nodig over de omgeving. Er doen zich verschillende situaties voor waarin een geautomatiseerd systeem – zoals een sensor – met de juiste functionaliteiten de oplossing kan bieden.

In dit artikel wordt er stil gestaan bij functionaliteiten van sensoren die onmisbare uitkomst bieden in industriële toepassingen met bovenloopkranen. Als aanvulling hierop worden een verscheidenheid aan sensoren toegelicht met onderlinge voor- en nadelen om een weloverwogen keuze te maken in uw oplossing

bovenloopkraan dubbelligger sensor tandem functie sensor

Tandem functie

In een toepassing waar er meerdere liggers (synchroon) moeten opereren op dezelfde baan van de kraan zijn veiligheid en controle niet weg te denken. Wanneer namelijk een van de kranen niet op de juiste positie voortbeweegt wordt het evenwichtspunt van de lading verstoord. Een ander risico is een botsing tussen deze kranen door bijvoorbeeld een fout in de bediening.

De oplossing voor een dergelijke toepassing zijn sensoren met een zogeheten tandem-functie. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat de twee bovenloopkranen elkaars relatieve positie, door middel van sensoren, constant detecteren en op basis hiervan voortbewegen. De sensoren maken hierbij gebruik van het Time Of Flight-principe (TOF). Er wordt een signaal uitgezonden door de sensor naar een reflector of een ontvanger. Op basis van het tijdsverschil tussen het uitgezonden en ontvangen signaal kan de afstand door de sensor bepaald worden. Wanneer een gewenste afstand (binnen het max. bereik van de sensor) is geconfigureerd zorgen de sensoren ervoor dat deze afstand bewaard blijft tussen de twee kranen.

Anti-collision functie

Een andere belangrijke functionaliteit die een uitkomst biedt in de automatisering van bovenloopkranen is de anti-collision functie. De sensoren die deze functie ondersteunen zorgen ervoor dat de aandrijvingssnelheid kan worden aangepast op basis van een gedetecteerde afstand tot een obstakel. In de praktijk kan dit een andere kraan of een wand zijn.

Sensoren met een anti-collision functie maken tevens gebruik van het TOF-principe (Time Of Flight) om een afstand te bepalen. Echter in deze functionaliteit wordt dit principe ingezet om de snelheid niet constant te houden zoals bij de voorgenoemde tandem-functie. De snelheid waarmee de kraan zich voortbeweegt wordt geleidelijk aan afgeremd. Zo kan een gewenste snelheid worden ingesteld per afstand tot een bepaald object. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een bovenloopkraan de eerste zone van tien meter tot een object op normale arbeidssnelheid beweegt en in de tweede vijf meter nog in arbeidssnelheid halveert. Door de constante berekening van de afstand door uitgezonden en ontvangen signalen kan de sensor bepalen wanneer de snelheid moet worden aangepast. Naarmate de afstand kleiner wordt, wordt de snelheid, met geleidelijke overgangen, verminderd tot de kraan stil staat.

bovenloopkraan anti collision sensor

Wat is de beste oplossing voor u?

Hieronder staan de verschillende sensoren toegelicht die ieder binnen hun eigen specificaties uitblinken in een toepassing met bovenloopkranen. De genoemde sensoren kunnen ieder worden ingezet voor zowel de tandem- als anti-collision-functie. Echter, is de LAM 5.21 de enige die deze functionaliteiten reeds geprogrammeerd heeft. De andere twee opties vereisen een configuratie middels bijvoorbeeld een PLC (Programmable Logic Controller). Op basis hiervan kunt u een weloverwogen keuze maken die aansluit bij uw wensen en de eisen van uw toepassing. Mocht u er nog niet over uit zijn dan kunt u altijd nog contact opnemen met een van onze experts!

 

LAM 5.21LAM 50LAM 70
Ondersteuning van functiesVoorgeprogrammeerdIn te stellen door gebruikerIn te stellen door gebruiker
Schakelfrequentie100 Hz10 Hz40 kHz
Meetbereik met reflector70 meter150 meter270 meter
Meetbereik zonder reflectorN.v.t.30 meter125 meter
BeschermingsklasseIP69KIP65IP67
Bedrijfstemperatuur -10 … +50 °C-40 … +50 °C -40 … +60 °C
Nauwkeurigheid30 mm+/- 3 mm+/- 60 mm
Prijsklasse€€€€€