Detecteren in het openbaar vervoer

Uitdaging

In het openbaar vervoer is het belangrijk dat de veiligheid van de passagiers continu wordt gewaarborgd. Een voorbeeld hiervan zijn de schuifdeuren in treinen en bussen. De deuren gaan meestal automatisch of het na het drukken op een knop open en dicht en sluiten na een tijdje weer automatisch. Er moet voorkomen worden dat een passagier klem komt te zitten wanneer de deuren sluiten.

Oplossingen

Fotocellen van Telco Sensors

De SM3000 en de SM6000 serie zijn zender/ ontvanger fotocellen van Telco Sensors die uiterst geschikt zijn voor het doen van een single beam detectie bij deuren in het openbaar vervoer. Meerdere setjes fotocellen worden geplaatst aan weerzijden van de deuren. Wanneer een persoon of object de lichtbundel verbreekt, wordt hier op gereageerd door de deur niet te sluiten. Deze sensoren zijn specifiek geschikt voor het openbaar vervoer, omdat ze beschikken over een behuizing die onzichtbaar verwerkt kan worden in de deuren van een bus of trein.

Een voordeel van fotocellen is dat ze een goedkope en betrouwbare detectie doen van alles wat de lichtstraal onderbreekt. Een nadeel van het gebruik van fotocellen is dat ze één beam detectie doen. Wanneer er echter een persoon met een grote rugzak de bus of trein wil instappen en er hangt alleen een fotocel op heuphoogte wordt de rugzak niet gedetecteerd. De deur zal dan sluiten, wat schade of letsel kan veroorzaken.

Lichtschermen van Telco Sensors

Hiervoor kan er ook een lichtscherm uit de SG1 serie van Telco Sensors worden toegepast in de deuren van bussen en treinen. De lichtschermen bestaan uit meerdere fotocellen omhuld in één behuizing, waardoor een groter detectieveld ontstaat. Hierdoor worden alle passerende personen en objecten gedetecteerd. Dus ook de rugzak die een fotocel misschien niet zou hebben gedetecteerd. Deze lichtschermen kunnen discreet worden ingebouwd in de deuren. Daarnaast kan er een keuze worden gemaakt in verschillende profielhoogtes en aantal beams. Dit is afhankelijk van de eisen van de applicatie.