Diametercontrole rol

Uitdaging

Verpakkingsmaterialen van bijvoorbeeld papier, metaal en plastic folies zijn vaak gewikkeld om een rol. Tijdens het verpakken van allerlei producten zal de rol langzaam opraken. Om het productieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen moet er op tijd worden aangegeven dat de rol bijna op is en dus vervangen moet worden.

Oplossing

Om dit proces zo efficiënt mogelijk te maken kan er een afstandslaser of een ultrasoon sensor worden bevestigd tegenover de rol met verpakkingsmateriaal. Er zit hierbij een bepaalde tussenruimte tussen de sensor en de rol. Vooraf wordt ingesteld dat wanneer de tussenruimte boven een bepaalde waarde komt dan geeft de sensor een signaal dat de rol binnenkort op is en dus vervangen moet worden. Doordat er nu tijdig kan worden geschakeld als de rol bijna op is, gaat de productiviteit zichtbaar omhoog en voorkomt het onnodige tijdsverspilling.

De sensoren

De pico+35/WK/U is een M18 ultrasoon sensor geschikt voor het doen van een diametercontrole van de rollen in een verpakkingsmachine. De sensor is zeer compact (lengte van slechts 41 mm) en daarmee makkelijk in te bouwen in de verpakkingsmachine. De sensor heeft een haakse sensorkop en is ook eventueel beschikbaar in een variant met een rechte kop pico+35/U als dit gewenst is. Deze sensor heeft daarnaast een bereik van 65 mm tot 600 mm en een 0 – 10 V analoge uitgang. Tenslotte kunnen de gewenste waarden voor de pico+ sensoren met LinkControl worden ingesteld.

De LAM 5.13 is een afstandslaser die ook in staat is om de diametercontrole van de rollen in een verpakkingsmachine uit te voeren. De sensor heeft een meetbereik van 5 meter, een PNP digitale uitgang en een 4 – 20 mA analoge uitgang. Met de druktoets op de laser worden eenvoudig de gewenste waarden ingesteld. De zichtbare laserspot maakt het uitrichten op het te detecteren object gemakkelijk.   

Keuze voor ultrasoon of laser? Het kennisbankartikel; ‘Afstandsmetingen: laser of ultrasoon?’ geeft wellicht meer duidelijkheid!

Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen!

Direct hulp van een expert

Onze medewerkers staan in de startblokken om je te voorzien van het beste advies. Vul het contactformulier in en omschrijf je gewenste toepassing zo gedetailleerd mogelijk! Onze experts gaan meteen aan de slag.