Persoonsdetectie bij toegangspoortjes

Uitdaging

In (beveiligde) gebouwen, op trein- en metrostations, maar ook in pretparken en dierentuinen wordt er gebruik gemaakt van toegangspoortjes. Deze toegangspoortjes verlenen toegang tot een gebouw of ruimte. Vaak is dat met gebruik van een pasje of een kaartje en soms kun je direct doorlopen. Het is belangrijk dat deze toegangspoortjes veilig werken. Dat betekent dat wanneer personen door de poortjes lopen, deze pas weer dicht gaat zodra persoon met eventueel een kinderwagen, fiets of andere objecten volledig gepasseerd zijn. De oplossing hiervoor is gebruik te maken van fotocellen of lichtschermen die in staat zijn de toegangspoortjes beveiligen tegen schade bij of letsel van personen.

Oplossingen

Fotocellen van Telco Sensors

De SM3000 serie zijn zender/ ontvanger fotocellen die uiterst geschikt zijn voor het uitvoeren van een detectie bij toegangspoortjes. Vaak worden meerdere setje op een discrete manier ingebouwd in de poortjes zodat het detectieveld groot genoeg is. Deze fotocellen hebben geen last van weersinvloeden, zoals sneeuw, mist en regen door de IP67 dichtingsgraad. Daarmee zijn ze toe te passen in zowel binnen als buiten applicaties. Wanneer een persoon, dier of object het poortje passeert wordt de lichtstraal onderbroken en wordt er iemand herkend. Het poortje sluit pas weer als de ontvanger weer licht ontvangt van de zender. Deze fotocellen hebben een bereik tot 15 meter.

Lichtschermen van Telco Sensors

Een nadeel van fotocellen is dat ze één beam detectie doen. De SG1 serie van Telco Sensors zijn lichtschermen met meerdere fotocellen in één behuizing. Deze lichtschermen kunnen discreet ingebouwd worden in de poortjes, dus volledig uit het zicht. Met een profielhoogte van 0,5 tot 2 meter kan een perfecte detectie worden gedaan waarbij alles kan worden gedetecteerd wat de poortjes passeert. Dankzij advanced signal-tracking (AST) zijn er geen aanpassingen of configuraties ter plekke nodig bij de installatie.

Als de toegangspoortjes zich bevinden in een buitenomgeving waar ze te maken kunnen hebben met zware condities, zoals regen, wind en ijsvorming wordt de SG10 serie van Telco Sensors toegepast. Deze lichtschermen zijn bestand tegen deze condities door de IP67 dichtingsgraad.