Voertuigdetectie parkeerplaats

Uitdaging

Het is van belang dat er een efficiënte en snelle doorstroom is van verkeer in grote steden. Denk hierbij aan het niet te lang zoeken naar een parkeerplaats. Overal verspreid in de stad zie je daarom P bordjes met een elektronisch getal dat aangeeft hoeveel parkeerplaatsen er nog vrij zijn. Ook zijn er soms bordjes met de woorden VRIJ of VOL te zien verspreid over de stad. Dit voorkomt overtallige druktes en onnodige vervuiling in de steden (en dorpen) doordat men denkt dat de parkeerplaats vrij is terwijl dat niet het geval is. Dit wordt opgelost door het doen van een voertuigdetectie wanneer iemand zijn voertuig in een vak heeft geparkeerd. Dit wordt vervolgens weer doorgegeven aan het achterliggende systeem. Hierdoor kan de beschikbaarheid van de parkeergarage gecommuniceerd worden.

Oplossingen

Ultrasoon sensoren van microsonic

De lcs+ 340/DD is een ultrasoon sensor van microsonic in een compacte vierkante behuizing. Daarmee is hij gemakkelijk in te bouwen aan de bovenkant van de parkeerplaats zonder dat dit ten koste gaat van veel ruimte. Daarnaast beschikken deze sensoren over temperatuur compensatie, waardoor de sensoren (volledig) ongevoelig zijn voor temperatuurveranderingen in de parkeergarages. Hierdoor kunnen ze ook gebruikt worden voor parkeergarages in de buitenlucht. De IP67 dichtingsgraad biedt bescherming tegen de hevige weersomstandigheden waar de sensoren mee te maken kunnen hebben. Met de druktoets(en) kunnen de parameters van de sensor worden ingesteld. Met de Linkcontrol-adapter kunnen gemakkelijk tientallen sensoren worden geïnstalleerd, of Sensor Partners levert ze voorgeprogrammeerd aan.

Ultrasoon sensoren van Micro Detectors

De UQ1D/GP-0EIO is een ultrasoon sensor van Micro Detectors. De sensor heeft een compacte vierkante behuizing die ook discreet in te bouwen is boven de parkeerplaats. De sensor heeft een bereik tot 1200 mm en is gemakkelijk te installeren middels de Teach-in druktoets. Ook beschikt deze uitvoering over een IO-Link interface.

Radar sensoren van Telco Sensors

De SpaceMotion van Telco Sensors is een doppler radar sensor die geschikt is om beweging te detecteren in een gedefinieerd gebied. Het is dus ook geschikt om een detectie te doen als iemand zijn voertuig in een vak parkeert. Door het gebruik van microgolven en door de compacte behuizing is deze sensor geschikt voor plaatsing achter een kunststof wand. Hiermee is hij dus volledig uit het zicht. Dit betreft vaak een OEM oplossing die enkel interessant is als er een grotere hoeveelheid aan parkeerplaatsen moeten worden voorzien van een sensor. Dus bij de bouw van grote parkeergarages zijn radar sensoren een zeer geschikte oplossing.

Het meetbereik van de Radar Sensor wordt ingedeeld in ‘low speed’ en ‘high speed’ zones voor snel- en langzaam bewegende objecten. De afstandsverdeling van deze zones, maar ook het maximale bereik van de sensor zelf is instelbaar van 0 tot 100%. Ook kan een achtergrondonderdrukking worden ingesteld om continue beweging van objecten in de achtergrond uit te filteren, zoals passerende voertuigen in de achtergrond.